ШКОЛА У ПРИРОДИ НА ЦЕРОВАЧКИ НАЧИН

Почетак прољећа се ове седмице осјећа у ваздуху. Вани је пријатно, а прве висибабе и љубичице красе пољане и шумарке. Управо због тога ученици првог и трећег разреда подручне школе у Церовици са својом учитељицом Миланком Кесер, након двије године у учионици проведене уз мјере за спречавање ширења коронавируса, коначно су изашли вани и увјерили се да школа није досадна, а нити заморна.

Поводом почетка прољећа учитељица Миланка је одлучила ученицима пружити потпуно другачији школски дан, тако осмишљен да ће обухватити све планиране часове, а умјесто у учионици њихова реализација ће бити у природи.

Тим поводом ученици су посјетили пољопривредно имање Душка Шљивића, вриједног домаћина из Церовице, гдје су имали прилику да у склопу предмета Моја околина уче о домаћим животињама, о њиховом изгледу и користима које доносе. Љубазни домаћини су наше ученике и учитељицу угостили и из прве руке одговорили на многа питања радозналих ученика.  

Сам пут до пољопривредног имања је представљао својеврсну физичку активност јер су ученици пјешачили два километра у једном правцу и тиме су на прави начин провели час физичког и здравственог васпитања. У путу су имали прилику да посматрају рељеф свога краја и воде околине, као и могућност да уоче који су то први вијесници прољећа. Посебну пажњу посветили су начину сарадње са друштвеном заједницом, а у склопу области Култура живљења из предмета Васпитно-образовни рад са одјељењском заједницом.

Оваквим школским данима у природи, ученици уче директно на примјерима, а знања стечена на тај начин имају изражену функционалну улогу која има пресудну важност за квалитетно образовање и васпитање ученика.

На крају дана, пресрећни ученици и задовољна учитељица су изразили огромну захвалност својим домаћинима и наду да ће поново посјетити њихово имање.

Користимо ову прилику да похвалимо овакве активности и изразимо понос јер се у нашој школи дјеци пружа прилика да се знања усвајају на другачији, а дјеци прихватљивији и занимљивији начин.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *