ПРВА ШКОЛСКА СМОТРА ПРОЈЕКТА „ЧИТАЛИЋИ“

Ове школске године четрдесет школа из свих дијелова Републике Српске је укључено у пројекат „Читалићи“ који промовише читалаштво, развијање и његовање љубави према књизи, као и креативно мишљење и писано изражавање. У Пројекат су укључене школе изабране на основу резултата које постижу ученици и наставници ових школа.

Наша школа је први пут ове године укључена у овај пројекат и на нашу велику радост можемо са задовољством закључити да је одзив ученика и њихова заинтересованост за овај пројекат веома висока.

У петак, 19. априла 2019. године одржана је по први пут школска смотра „Читалића“.  Како су у реализацију овог пројекта биле укључене подручне школе из Драгаловаца и Церовице као и ученици разредне и предметне наставе централне школе тако је и сама смотра била прави мали фестивал различитости и шареноликости.

Смотра је започела изложбом ученичких штандова који су били украшени  тематиком коју су обрађивали у склопу пројекта, а централно мјесто на свим штандовима заузимали су читалачки дневници наших ученика.

Послије изложбе ученици су се представили пригодним културно-умјетничким програмом који су осмислили на потпуно другачији начин.

Ученици из Церовице, које предводи учитељица Јелена Перић, су осмилили читав програм којим су нагласили богатсво књижевног стваралаштва којим су се бавили у току реализације пројекта. „Влак у снијегу“ је њихова тема штанда, а ликови из овог дјела централни су дио њиховог програма. 

Ученици из Драгаловаца са учитељицом Тијаном Јеринић су за тему овогодишње смотре изабрали лик гусара. Костимирани у мале гусаре са повезом преко ока, рецитовали су пјесмице, а понос њиховог штанда је прави мали гусарски брод.

Ученици разредне наставе под вођством учитељице Жане Продић су за омиљеног књижевног лика изабрали лик свима познатог Петра Пана, па су тако на смотри „Читалића“ себи створили сопствену „Недођију“.

Реализација овог пројекта у школи је ученике подстакла да и сами постану писци па су нам тако ученици петог разреда извели драмски игроказ „Моћ читања“ чији је аутор ученица Теодора Дамјановић.

Ученици предметне наставе су се бавили искључиво књижевним дјелима домаћих писаца. Пажљиво осмишљен штанд на коме свака детаљ прича своју причу красио је прву школску смотру овог пројекта, а наставница Славојка Продановић уз помоћ својих ученица је свима који су пришли штанду објаснила значење свих детаља на штанду и испричала причу о реализацији пројекта у предметној настави.

Овим путем желимо да се захвалимо многобројним родитељима, представнцима Општине Станари, ЈУ Центар за културу општине Станари као и наставнцима наше школе што су одвојили вријеме и посјетили прву школску смотру пројекта „Читалићи“.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *