МЕЂУНАРОДНИ ДАН МАТЕРЊЕГ ЈЕЗИКА ОБИЉЕЖИЛО МНОШТВО АКТИВНОСТИ

Међународни дан матерњег језика се обиљежава сваког 21. фебруара са циљем његовања културне и језичке различитости, али и да посебно нагласи важност очувања матерњег језика, а самим тим и културе, књижевности и традиције.

Наша школа је овај дан обиљежила низом активности. Актив наставника српског језика је у склопу седмице обиљежавања Дана матерњег језика организовао школско такмичење из српског језика за ученике седмог разреда, као и такмичење под називом „Ћирилице, чедо моје!“. Ово такмичење се проводи први пут ове школске године из области српског језика, историје, вјеронауке и музичке културе.

Ученици разредне наставе, предвођени својим учитељицама Тијаном Јеринић и Здравком Гавранић, су организовали радионице и такмичења у лијепом писању и рецитовању како би обиљежили овај, за наш језик, важан дан.

Ученици седмог и деветог разреда под вођством наставнице српског језика, Славојке Продановић, су у холу наше централне школе организовали изложбу посвећену љепоти ћириличног писма и највећим књижевницима нашег говорног подручја.

Посебна активност реализована је у сарадњи са Народном библиотеком у Станарима. Радионица лијепог рукописа коју је реализовала библитекар Јелена Јеринић са ученицима предметне наставе наше школе предстаља наставак одличне сарадње Народне бибиотеке и наше школе.

Претходно су Народну библитеку посјетили ученици шестог разреда и искористили прилику да се поводом Дана матерњег језика учлане у библиотеку која им нуди много погодности попут кориштења читаонице и интернета.

Радови наших ученика са радионице лијепог рукописа су изложени у просторијама библиотеке, а по завршетку активности, свим ученицима су подијељене захвалнице и слаткиши.

Захваљујемо се Народној библиотеци на организовању ове активности и надамо се да ћемо и убудуће учествовати у заједничким пројектима.

Значај очувања матерњег језика, а поготово нашег писма, ћирилице од пресудне је важности за јачање идентитета српског народа. Надамо се да смо овим активностима које смо организовали поводом Дана матерњег језика утицали на свијест наших ученика о очувању српског језика, писма, културе и традиције.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *