МАТЕМАТИКА УЈЕДИЊУЈЕ – ОБИЉЕЖИЛИ СМО МЕЂУНАРОДНИ ДАН МАТЕМАТИКЕ

На питање зашто се Међународни дан математике обиљежава сваке године 14. марта ученицима другог разреда данас је одговорила наша наставница математике и физике, Младенка Марић. Радознали ученици су сазнали да се на овај посебан дан родио један велики научник, Алберт Ајнштајн и научили су да се Дан математике слави баш данас због једног посебног броја са чудним називом ПИ (π). Дан броја Пи (π)  се због приближне вриједности тог броја 3,14 обиљежава  14. марта и као Међународни дан математике.

Поводом Међународног дана математике, наставница Младенка је припремила занимљиву радионицу са једном од најстаријих игара на свијету под називом ТАНГРАМ.

Танграм се састоји  из седам равних дијелова који се стављају заједно тако да формирају одређене облике. Циљ танграма је да се формира одређен облик користећи свих седам дијелова који се не смију преклапати па су тако и наши ученици уз помоћ наставнице Младенке сложили мацу, кућицу, брод, човјека, а на крају су имали и мало такмичење.

Дан математике у нашој школи, увеличали су ученици осмог разреда, Теодора, Алекса, Ана и Ивана. Они су за други раздред одиграли одломак из Нушићеве Аутобиографије о школском предмету Математика, а за сам крај обиљежавања дана овога посебног предмета организовали смо такмичење у слагању Рубикове коцке. Ове године прво мјесто је освојила ученица Ивана Попадић која је за нешто више од једне минуте успјешно сложила коцку.

Користимо ову прилику да похвалимо ентузијазам наставнице Младенке да овај, не тако ријетко, ученицима страшан предмет прикаже као забаван и надасве занимљив. Ово је најбољи начин да се ученицима у раном периоду образовања пробуди жеља да се математика учи на један потпуно другачији начин.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *