СВЈЕТСКИ ДАН ХРАНЕ ОБИЉЕЖЕН У НАШОЈ ШКОЛИ

СВЈЕТСКИ ДАН ХРАНЕ ОБИЉЕЖЕН У НАШОЈ ШКОЛИ

Свјетски дан хране утемељен је 1979. године од стране чланица  Свјетске организације за прехрану и пољопривреду Уједињених  нација и обиљежава се сваке године 16. октобра. Храна је предуслов људског опстанка и благостања те темељна људска потреба и због тога је веома важно да дјеца у најранијем периоду свога живота почну усвајати здраве прехрамбене навике као и оспособити их да препознају која храна је нездрава.

Један од циљева секције „Домаћинство“ коју већ другу школску годину води учитељица Бојана Тадић у подручној школи Јелањска  је управо да се наши ученици обуче да сами препознају здраву храну и да сами себи припреме оброке који ће допринијети њиховом добром здрављу. На тај начин они ће избјећи негативне ефекте лоше прехране као што су умор, депресија, овисност о храни и сувишни килограми.

Ове године су ученици који похађају часове секције „Домаћинство“  Свјетски дан хране обиљежили  под будним оком своје учитељице. Они су одлучили да оно што су на тој секцији научили подијеле са другарима другог разреда централне школе. Припремили су им богату трпезу домаћих производа, а као успомену на данашњи дан, ученици подручне школе Јелањска су написали и одштамали мали кухар са рецептима које су они припремали на часовима секције и поклонили га другарима из централне школе.

Свјетски дан хране обиљежен је и у подручној школи Церовица. Тај дан је организована радионица са мама. Ученици и маме су од разног воћа припремали сокове, воћну салату и смутије, а најмлађи ученици су од пластелина израђивали облике оброка здраве хране.

Оваквим активностима ученицима се подиже ниво мотивације за учење и рад, а укључивањем родитеља у едукативне радионице јача се сарадња са родитељима.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *