ЈУ ОСНОВНА ШКОЛА „ДЕСАНКА МАКСИМОВИЋ“ СТАНАРИ

Основна школа у Станарима данас носи име по најславнијој српској пјесникињи, Десанки Максимовић.

Основна школа „Десанка максимовић“ смјештена је у центру Станара. Ради се о деветогодишњој школи која је своје име добила по нашој најславнијој пјесникињи. Прије ове школе, постојала је школа која је била лоцирана на брду Станари, изграђена крајем 19. вијека, док је почела са радом 1896. године. На мјесту првобитне школе и данас постоји школска зграда, која је изграђена 1927. године.

Постоји писано свједочанство о спору који је избио 1926. године између кнеза и начелника предратне станарске општине о локацији изградње нове школе. Сеоски кнез Јово Кајганић је заступао став да се нова школска зграда изгради на локацији старе, аустроугарске школе, док је начелник Тедо Јањић био изричит да се школа гради на новој локацији, тј у близини Тединог Хана.

Спор је био дуг и дошао је до највиших инстанци у Врбаској бановини, а ријешен је смјеном кнеза Јове Кајганића. Но мјештани се никако нису мирили с изградњом школе код Тедина Хана и почели су градњу нове школе на старом мјесту, упоредо с градњом код Тедина Хана. Крајњи резултат спора је био такав да су и Станари на старој и Тедин Хан на новој локацији добили нове школске зграде 1927. године.

Централној школи у Станарима гравитира огромно школско подручје које обухвата сљедеће подручне школе: Остружња Доња, Церовица, Јелањска, Цвртковци, Брестово Горње, Брестово Доње, Осредак, Драгаловци и Тедин Хан.

Зграда данашње централне школе у Станарима почела се градити 1954. године и рађена је у двије фазе; Прва је завршена 1955. године а друга школске 1963/63. године, када постојећи објекат више није могао да издржи прилив нових ученика.

„Били су благословени сви часови што смо их заједно провели, сви заједнички залогаји; кроз многе мутне дане и јесени оно пролеће још сјаји.“

Десанка Максимовић