ПО ЦЕРОВИЦА

Прво школско звоно у Церовици огласило се још почетком 20. вијека у тадашњој шесторазредној основној школи која је отворена при церовачкој парохији на Гојаковцу. Учионице Школе су пунила дјеца из Церовице, Витковаца, Радње Доње, Лончара и Миљановаца, а учитељи, који су их учили, долазили су из свих крајева бивше Југославије.

Године 1980. просторије Школе су пресељене у новосаграђени објекат на Раскршћу, гдје се Школа и данас налази. Од почетка посљедњег рата па до 1995. године, у просторијама Школе боравила је Војска Републике Српске која је штитила мјештане граничних села овог краја. Послије рата, 1999. године, донацијом данске Владе, Школа је обновљена и дјеца из Церовице су наставила своје петоразредно школовање овдје.

Било је улагања у Школу и помоћи од стране мјештана који нису заборавили свој крај. Почетком школске 2017/2018. године уређено је школско двориште и спорски полигон, средствима која је издвојила Општина Станари.  Генерације дјеце се смјењују, а школа поред стицања знања одзвања игром и безбрижним смијехом ученика који ће изњедрити честите грађане Републике Српске.