ОБИЉЕЖЕН ДАН УЈЕДИЊЕНИХ НАЦИЈА У ПО ОСТРУЖЊА ДОЊА

ОБИЉЕЖЕН ДАН УЈЕДИЊЕНИХ НАЦИЈА У ПО ОСТРУЖЊА ДОЊА

Данас се у читавом свијету обиљежава Дан Уједињених нација (УН).  Дан Уједињених нација означава годишњицу ступања на снагу повеље Уједињених нација 1945. године. Ратификацијом тог оснивачког документа од стране већине потписница, укључујући и пет сталних чланова Савјета безбједности – Кина, Француска, Русија, Велика Британија, и САД, званично су настале УН. 

Од 1948. године, 24. октобар се широм света обележава као Дан Уједињених нација. 

У почетку, организација је била позната под називом Организација Уједињених нација, или ОУН. Од 50-их година прошлог века спомињу се и као Уједињене нације.

Овом приликом је наставница историје Дијана Видовић посјетила ученике и учитељице у подручној школи у Остружњи Доњој како би им испричала причу о настанку ове организације. Наставница се потрудила да на један забаван и дјеци близак начин приближи ученицима од првог до петог разреда „велике термине“ као што су Генерална скупштина и вето па су тако кроз игру ријечи сами ученици створили слику о томе шта је генерална скупштина и ко су пет великих учитељица (пет сталних земаља чланица Савјета безбједности).

На крају предавања ученици су се похвалили ко је научио више великих ријечи и захвалили су се наставници Дијани што им је на овако лијеп и прикладан начин објаснила зашто је данашњи датум важан.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *