СВЈЕТСКИ ДАН ХЉЕБА ОБИЉЕЖЕН У ПОДРУЧНОЈ ШКОЛИ У ЦЕРОВИЦИ

Хљеб је вjероватно прва људском руком створена намирница, поријеклом из времена првобитних заједница, на шта указују његови окамењени остаци стари око 12.000 хиљада година прије Христа пронађени у пећинама.

Данас је хљеб „насушна потреба”, чији се састав непрестано усавршава и обогаћује, намирница изузетног поштовања, не само због своје традиције и незамјењивости у исхрани већ и тиме што све више представља културу живљења

У нашој култури хљеб заузима посебно место, а варијације хљеба у многим светим вјерским обредима имају централну улогу.

Поводом Свјетског дана хљеба који се обиљежава 16. октобра, данас је у нашој подручној школи у Церовици организовано неколико активности корелацијом наставних предмета Српски језик, Православна вјеронаука, Математика и Природа и друштво.

Активности посвећене хљебу који је незаобилазни дио сваке трпезе започеле су казивањем молитве Господње Оче наш… са посебним фокусом на ријечи „хљеб наш насушни“.

Ученици ПО Церовица са својим учитељицама Миланком Кесер и Душанком Лепир су своје госте дочекали на традиционалан начин – хљебом и сољу, а у наставку дана ученици су погледали презенацију о житарицама, различитим врстама хљеба, начину припреме и употреби, а у изложбеном дијелу учионице могли смо видјети различите врсте житарица и брашна које од њих добијамо. Посебан дио презентације чиниле су народне пословице о хљебу.

Најзанимљивији дио Свјетског дана хљеба представљала је радионица са родитељима који су по занимању кухари. Наше драге маме Гордана и Драгана су са ученицима уз помоћ наших учитељица израђивали различите врсте јела које се праве од тијеста. Ученици су имали прилику направити кифлице, пицу, ролате, крофне, бакин колач, а посебно им је интересантно било научити израдити украсе од брашна за славски колач.

На крају успјешног дана, препуни нових знања о најважнијој намирници у нашем народу – хљебу, ученици су се почастили јелима које су сами направили. Мирисна учионица, насмијана лица ученика, учитељица и мајки су учинили овај дан заиста посебним.

Користимо прилику да се захвалимо мамама Гордани и Драгани јер су се одазвале позиву да заједно обиљежимо Свјетски дан хљеба, а наше учитељице и њихове ученике похваљујемо за изузетан рад и креативност.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *