Прољетни излет за ученике предметне наставе и посјета Сајму занимања у Бањалуци

Петак, 20. мај освануо је тмуран и кишан дан. Баш тај дан ученици предметне наставе су очекивали са нестрпљењем јер је планирано да посјете Бањалуку и тај дан да проведу на излету са другарима умјесто у учионицама.
Међутим, иако нам је дан отпочео са кишом и облацима како смо се приближавали Бањалуци, облаци су се разишли, киша је престала и на свеопшту радост ученика, кишобрани и кабанице нам нису били потребни.
izletПо програму излета, сви ученици су прво посјетили биоскоп „Палас“ гдје су погледали 3D пројекцију филма „Књига о џунгли“. Некима од њих је ово био први пут да су посјетили биоскоп и одушевљење на њиховим лицима је њиховим наставницима дало подстицај да се и даље труде да им покажу нешто ново, да их науче нечему више.
Након биоскопа ученици деветог разреда су посјетили први Сајам занимања који с одржавао у дворани „Борик“, а ученици шестог, седмог и осмог разреда су се са својим разредницима упутили према тврђави „Кастел“ и Mузеју Републике Српске.

Сајам занимања први пут организује Министарство просвјете и културе Републике Српске у сарадњи са Републичком организацијом за развој малих и средњих предузећа и Унијом удружења послодаваца Републике Српске.

На 14 штандова представљено је 13 занимања и бањалучка Гимназија као четворогодишња школа, постављени су и штандови Министарства, Републичке агенције за развој малих и средњих предузећа, те Завода за запошљавање који су за сваку општину појединачно дали податке о стању на Бироу рада.
Наши ученици су са занимањем проучили сваки штанд и сложили су се да је сама идеја одржавања сајма занимања јако корисна оним ученицима који још нису одабрали средњу школу.

izlet-2Док су деветаци вријеме проводили на сајму, остали ученици су се забављали обилазећи тврђаву „Кастел“. Наставница историје Дијана Видовић је ученицима испричала интересантне чињенице о самој тврђави, а након тврђаве сви скупа су се упутили ка музеју. У музеју су вријеме провели обилазећи поставке различитог типа, а најмлађе ученике је највише одушевила природњачка збирка. Спомињали су разне препариране животиње, човјечију рибицу и тако даље. Ученици првог одјељења шестог разреда су са својом разредницом Славојком Продановић обишли и Народну библиотеку и Руски кутак.

Следећа станица обиласка града Бањалуке била је посјета Храму Свете Тројице. Вјероучитељ Радомир Петковић је ученицима деветог разреда приближио историју самога здања и на интересантан начин објаснио зашто је важно посјетити баш овај храм. Ученици су кратко обишли центар града, видјели Народно позориште, прошетали кроз такозвану Господску улицу.

sajam-zanimanjaУ три сата смо кренули пут Хајдучких Вода на планини Борји. У сва четири аутобуса владало је добро расположење.
Због Сајма занимања, само излетиште Хајдучке Воде је тај дан било препуно ученика са свих страна тако да је и нашим ученицима било јако занимњиво дружити се, упознавати се са ученицима из других школа. Ученици су имали деведесет минута за слободне спортске активности на планини Борји. Неки од њих су играли тенис, други су шетали, проучавали околину, показивали своје вјештине на справама у парку тако да им је вријеме предвиђено за спортске активности прошло јако брзо и већ је требало кренути пут Станара.
Иако уморни, наши ученици су препуни утисака сјели у аутобусе и наставили са пјесмом и смијехом све до Станара.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *