ШКОЛА ПУНА ЂАКА – САН СВАКОГ НАСТАВНИКА

Управо завршену школску седмицу умјесто у клупама наши ученици и наставници провели су испред рачунара и мобилних уређаја пратећи и реализујући наставу на даљину.

Све нас је задесио Закључак Републичког штаба за ванредне ситуације Владе Републике Српске, односно вијест да ће ову седмицу ученици бити ван својих школа. Ипак, то нас није спријечило да учимо заједно и стичемо нова знања. Ученици – у складу са предвиђеним исходима учења, а наставници – нова знања и искуства у примјени савремених технологија кроз учење на даљину.

Одмах по добијању информације о извођењу наставе на даљину Школа је својим ученицима ставила на располагање школске лаптопе из пројекта „Доситеј“. За потребе квалитетне реализације наставе на даљину интернет проток је увећан пет пута. Коришћењем пакета Office 365 у предметној настави вриједни наставници су реализовали наставне јединице из школе. Одржани су сви часови у складу са утврђеним распоредом часова. Наставници у предметној настави су користили апликацију Microsoft Teams и уз помоћ припремљених презентација, живе ријечи и употребе камере за приказ изгледа табле као и коришћења других мултимедијалних садржаја учинили су да наши ученици стичу знања на најбољи могући начин у односу на ситуацију у којој се налазимо. Сви часови су реализовани у реалном времену кроз интеракцију са ученицима, а наши наставници, без обзира на године старости и стажа, показали су да су спремни одговорити овом, а и сваком другом изазову који се поставља пред наставника XXI вијека.

У реализацији наставе на даљину у разредној настави посебно истичемо заслуге наставника разредне наставе Жане Продић, Миланке Кесер, Дијане Лукић, Весне Грујић и Дијане Стевановић као и чланова Актива разредне наставе који су сарадничким радом помогли реализацију часова. Њима су се прикључиле наставнице енглеског језика мр Драгана Радојчић и Весна Мањић које су реализовале часове енглеског језика за ученике у разредној настави. Снимање наставе на даљину трајало је и по неколико часова дневно, а припремање и дупло више од тога. Све школске активности наших наставника долазиле су до наших ученика благовремено и на вријеме. Труд наших ученика и велико залагање њихових родитеља уочљив је кроз огроман број радова и интеракцију између ученика и ученика и наставника током реализације наставе на даљину.

Након протекле седмице поносни смо на изузетну спсобност прилагођавања наших наставника новом радном окружењу и захтјевима просвјетног позива током извођења наставе на даљину. Повратне информације добијене од ученика, поштовање и захвалност родитеља истински су показатељ квалитета рада наставника и школе у цјелини.

Током сљедеће седмице сумираћемо утиске и утврдићемо научено.

Бићемо одговорни, бринућемо о себи и другима како бисмо наставили учење и дружење у учионици јер поред свих могућности које учење на даљину пружа учионица пуна ђака је и даље најљепше и најбоље мјесто за стицање нових знања.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *