ПУТЕВИМА СЕМБЕРИЈЕ – ПРОЉЕЋНИ ИЗЛЕТ ЗА УЧЕНИКЕ ДРУГЕ И ТРЕЋЕ ТРИЈАДЕ

Ученици друге и треће тријаде (од 4. до 9. разреда) наше школе су у петак, 25. маја 2018. године дан, умјесто у учионици, провели на прољећном излету.

Ове године су кренули путем сјеверо – истока Републике Српске те посјетили градове Брчко и околину Бијељине.

Излет је започео у раним јутарњим часовима када су се ученици са својим наставницима запутили према граду Брчко. Град Брчко је административни центар Брчко Дистрикта и сједиште једине ријечне луке у Републици Српској и Босни и Херцеговини. Управо ову занимљиву знаменитост овог града, у пратњи представника туристичке организације града Брчко, су наши ученици добили прилику да посјете. Представнице туристичке организације овог града су нашим ученицима испричале најзанимљивије чињенице о овом мјесту и  самом граду. Послије фотографисања са самом пристанишу наши ученици су прошетали до центра града гдје су имали прилику да виде Споменик српским браниоцима Брчког изграђен 1997. године и импозантну Градску вијећницу саграђену давне 1890. године. Градска вијећница је проглашена за национални споменик Босне и Херцеговине и спада међу једну од највреднијих грађевинских остварења. По повратку из шетње центром града, наши ученици су имали срећу да присуствују упловљавању крузера „Виктор Иго“ у луку Брчко. Многима од њих ово је било први пут да виде брод ове величине.

Након укрцавања у аутобусе, пут смо наставили према Бијељини. Сљедеће одредиште нам је био велелепни манастир Свете Петке који се налази у насељу Пет језера и заузима домнантан положај на сјеверном прилазу граду Бијељини.

Сам манастирски комплекс у пространој и живописно украшеној порти смјештен је поред прелијепог језера. Манастирски храм посвећен Светој Петки изграђен је у руско-византијском  стилу са позлаћеним куполама карактеристичним за руску архитектуру. Наши ученици су прошетали портом, обишли унутрашњост саборног манастирског храма, освјежили се на чесми са статуом Свете Петке и на крају посјетили сувенирницу гдје су многи својим кућама понијели успомену на посјету овом светом мјесту.

Одмор и освјежење ученици и наставници наше школе су пронашли наставком путовања, у етно селу „Станишићи“. То је село са двадесетак аутентичних дрвених кућа, мљекаром, воденицом, ковачницом, амбаром за жито, старим кућама и великом гостинском кућом, који су пренијети из села у општини Вареш и села са планина Звијезде и Романије, из сусједних општина. Наши ученици су ту провели угодних два сата у разледању овог туристичког комплекса.

У наставку путовања поново смо свратили у град Брчко на пројекцију  анимирано-играног филма „Зец Петар“ у брчанском Дому културе. Љубазно особље Дома културе је наше ученике смјестило у кино салу гдје су погледали филм новијег датума снимања са занимљивом причом прикладном за узраст наших ученика.

Пројекцијом филма смо завршили све активности предвиђене планом излета и испраћени лаганом прољећном кишицом смјестили смо се у аутобусе и запутили се према Станарима.

Надамо се да су наши ученици својим кућама стигли препуни утисака и са неким новим искуствима и сазнањима.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *