„ПЛАМЕН СВЕТОСАВЉА“ – ШКОЛСКА СВЕТОСАВСКА АКАДЕМИЈА И СЕДМИЦА ОБИЉЕЖАВАЊА САВИНДАНА

Давне 1812. године обиљежена је прва школска слава у jедној школи у Земуну одакле се блажени пламен Светосавља убрзо проширио по српским школама да би званично обиљежавање било установљено одлуком Совјета Књажества Србског 1840. године у Србији и 1856. године у Црној Гори, заслугама књаза Данила.

Како су они славили тада, тако и ми славимо данас. Свака српска школа, сваки учитељ у свом срцу осјети пламен поноса и дух светосавља. 

Наша школска Светосавска академија је и ове године уприличена у сали Центра за културу Станари, а ове године, прије почетка саме Академије, говорили смо о активностима у седмици обиљежавања Савиндана. У свим нашим школама на часовима редовне наставе и на ваннаставним активностима се причало и учило о првом српском учитељу.

Посебно се истичу активности у области спорта. Ученици наше школе су учествовали и освојили прво мјесто на светосавском турниру у малом фудбалу којег је организовала Јавна установа Основна школа „Милан Ракић“ из Буковице Велике. Овом приликом честитамо нашим ученицима и њиховом наставнику Ненаду Пекељевићу на постигнутом успјеху.

Такође, истим поводом организован је и светосавски турнир  тј општинско такмичење у шаху у нашој школи. Ово такмичење подржали су Јавна Установа Спортско-туристичка организација општине Станари и Црквена општина Станари који су обезбиједили дипломе и пригодне награде за најуспјешије ученике овог такмичења. Награде и дипломе најбољим ученицима уручио је директор Јавне Установе Спортско-туристичка организације општине Станари.

„Пламен Светосавља“ је назив овогодишње приредбе којом смо величали лик и дјело Светога Саве. Посебну пажњу смо посветили храбрости и одлучности младога Растка Немањића и покушали смо приказати колико је велика и безусловна мајчина љубав. Наши ученици и наставници су и ове године уложили огроман труд да овај највећи празник школства обиљежимо на достојанствен начин и овим путем похваљујемо труд и залагање малог и великог хора, глумаца, пјевача, фолклораша и рецитатора као и свих наставника који су учествовали у реализацији школске Светосавске академије.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *