ОБИЉЕЖАВАЊЕ МЕЂУНАРОДНОГ ДАНА МАТЕРЊЕГ ЈЕЗИКА

Међународни дан матерњег језика се обиљежава сваке године 21. фебруара широм свијета. Основни циљ је да се подигне свијест о значају матерњег језика и мултилингвизма. Овај дан је успостављен 1999. године од стране УНЕСКО-а и обиљежава се редовно од 2000. године.

Језик наших мајки, српски језик говори преко 12 милиона људи и не пријети му изумирање, али на жалост, од шест хиљада језика који се говоре у свијету, сваке двије седмице угаси се по један.

 Основно за преживљавање језика јесте да се преноси са кољена на кољено, да се пренесе дјеци и  да се писмо и језик његују у школама.

То је један од главних разлога да се Међународни дан матерњег језика  прикладним радионицама и предавањима обиљежи у нашој школи. Ученици деветог разреда су сами истраживали о српском језику, његовом поријеклу и о великанима нашег језика.

Они су под будним оком наставнице српског језика Славојке Продановић припремили и одржали предавање најмлађима у предметној настави, ученицима шестог разреда.

Матерњи језик, као што сам назив сугерише, је језик којим говори мајка, први језик који дијете усваја. Најопштије говорећи, матерњи језик у основи идентификује човјека од најранијих дана и зато је важно његовати га, не скрнавити га и преносити га на најмлађе нараштаје обогаћеног, а не осиромашеног.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *