„Ко неће брата за брата, тај хоће туђина за господара“ – ДАН СРПСКОГ ЈЕДИНСТВА, СЛОБОДЕ И НАЦИОНАЛНЕ ЗАСТАВЕ

Српска тробојка, симбол идентитета и јединства српског народа, данас се са поносом и посебним емоцијама вијорила у рукама сваког ученика наше централне школе.

У календар заједничких празника, Српска и Србија су прошле године уписале и 15. септембар, Дан српског јединства, слободе и националне заставе, када се обиљежава годишњица пробоја Солунског фронта у Првом свјетском рату. Том величанственом битком означен је почетак краја Првог свјетског рата и почетак ослобођења Срба у Србији и Босни и Херцеговини.

Поводом овог празника у нашој школи су реализоване различите активности. Наши ученици су имали прилику од својих учитеља и наставника слушати о томе зашто је данашњи празник важан за Србе источно и западно од ријеке Дрине.

У сарадњи са Центром за културу општине Станари синоћ је реализовано предавање коме су присуствовали челници општине Станари, представници наставника и учитеља наше школе као и представнци ученика старијих разреда. Предавачи на предавању, били су реномирана имена Универзитета у Бањалуци, проф. др Боривоје Милошевић и проф. др Душко Певуља. Они су надахнуто и стручно присутнима говорили на тему значаја очувања националног идентитета и заједништва.

Данас, на сам празник, организован је дефиле ученика централне школе као и наше организационе јединице предшколског васпитања и образовања „Матко“ кроз центар општине Станари. Сви наши ученици и полазници вртића „Матко“ су имали прилику да узму учешће у свечаном дефилеу поводом обиљежавања Дана српског јединства, слободе и националне заставе. Уз звуке родољубивих пјесама и под слоганом „Ко неће брата за брата, тај хоће туђина за господара“ по први пут смо показали сву снагу патриотске емоције ове школе и сложили се у надању да оваква манифестација постане традиција у обиљежавању овог значајног празника за све нас.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *