ЦРТАЛИ СМО СИЗИФА СА БОЈАНОМ ЈОКАНОВИЋЕМ

Једна од многобројних активности која је обиљежила Дјечију недјељу за ученике наше школе је дружење са Бојаном Јокановићем организовано у сарадњи са „Центром за културу“ општине Станари.

       Бојан Јокановић, дипломирани теолог и професор православне вјеронауке, припремио је изложбу карикатура, радионицу са талентованим ученицима наше школе и промоцију Бојанових књига 100 Сизифових правописних правила 1 и 2 и Илустровани бонтон за најмлађе. Важно је нагласити да је на Сајму књига у Београду 2019. године, књига Бојана Јокановића Сизиф у борби за језик и правопис проглашена за најбољу дјечију књигу и те године је била најпродаванија књига на сајму.

         Бојанове карикатуре приказују језичка правила и језичке недоумице које остављају такав утисак да их је тешко заборавити. Специфичним начином указује на проблеме правописа и скрнављење српског језика са којим се свакодневно сусрећемо.

         Наши ученици су на ликовној радионици, вођени Бојановим инструкцијама, корак по корак, успјешно нацртали Сизифа, борца за очување нашег језика и писма, и при томе се лијепо забавили и понешто и научили. Након радионице, сваком нашем ученику је за успомену Бојан потписао њихов цртеж Сизифа.

         Овим путем се захваљујемо руководству „Центра за културу“ и умјетнику Бојану Јокановићу јер су омогућили организовање овакве активности која ће засигурно остати у сјећању ученика, а можда ће некоме од њих послужити и као узор да се од хобија као што је цртање уз добру идеју ипак може увелико утицати на важне ствари као што је очување језика и писма.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *