АМБАСАДОР ГРЧКЕ УВЕЛИЧАО ПРВО ОБИЉЕЖАВАЊЕ ВЕЧЕРИ ГРЧКЕ КУЛТУРЕ У НАШОЈ ШКОЛИ

Наша школа је ове године по први пут обогатила календар културно-спортских манифестација организацијом вечери која је посвећеној грчкој култури, традицији, а прије свега  грчко-српском пријатељству.

Ово пријатељство је посебно било изражено у годинама послије одбрамбено-отаџбинског рата када су многе грчке породице дјеци погинулих, заробљених и рањених бораца са подручја наше општине пружиле подршку и утјеху у тешком послијератном периоду. У жељи да покажемо захвалност и сада, у школском парку смо организовали манифестацију под називом Вече грчке културе.

Велика нам је част што је Вече грчке културе својим присуством увеличао Његова екселенција, амбасадор Грчке Димитрос Папандреу. У пратњи своје породице, господин Папандреу је у нашу школу дошао како би присуствовао програму који је овим поводом уприличен у част грчко-српског пријатељства.

Програму Вечери грчке културе присуствовали су многобројни гости, међу којима и начелник општине Радојица Ћелић, руководиоци општинских установа и предузећа, као и многобројни родитељи.

Манифестација је отворена у амфитеатру, интонирањем грчке и српске химне, а потом је приказан кратки документарни филм наших ученика Жане и Николе Радић о захвалности српског народа са подручја општине Станари за народ Грчке.

Програм Вечери грчке културе је настављен у Спомен-храму Васкрсења Господњег, гдје је служен Акатист светом Нектарију Егинском.

Након службе, званице су се упутиле у школски парк гдје је уприличен остатак културно-умјетничког пограма. Наши ученици, а чланови „Лазарице“ одушевили су госте својом изведбом традиционалног грчког плеса Сиртаки, док су старији ученици припремили забаван игроказ са елементима грчке митологије под називом „Медуза и Атина“ који су успјешно извели на енглеском језику. Ученица деветог разреда је за ову прилику припремила рецитацију грчке пјесме о љубави српског војника и дјевојке са Крфа у доба Првог свјетског рата.

Како би ову манифестацију додатно обогатили, ученици и наставници наше школе су у парку припремили штандове са радовима ученика на тему грчке културе и традиције. Гостима смо послужили грчке посластице и наш домаћи сок од јабуке из воћњака Подручног одјељења Брестово Доње.

Амбасадор Грчке, Његова екселенција Димитрос Папандреу по завршетку манифестације није крио своје одушевљење програмом који смо уприличили овим поводом и обећао нам је да ће Станаре поново посјетити и да ће се наша сарадња и у будућности наставити, а нашим ученицима је овом приликом уручио значајан број литературе на грком језику која ће увелико обогатити књижни фонд школске библиотеке.

Овим путем се захваљујемо Амбасадору Грчке на указаној части и на донацији литеатуре за библиотеу, као и општинској урави јер нам је и овај пут пружила пуну подршку у реализацији планираних активности.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *