СВЕТИ САВА – „ПУТУЈЕ БЕЗ ПУТА И ПУТ СЕ ЗА ЊИМ РАЂА“

„Веома давно живио је један млади принц. Био је необично мудар, богат и лијеп. Сва врата свјетске славе и уживања била су му отворена. Али, нешто у њему одвраћало га је од свих тих чари и привлачности свијета за којима су милиони осталих људи жудјели. И једнога дана, тајно од својих родитеља, он завара траг дворској пратњи и побјеже у једно пусто мјесто гдје се настани као сиромашни странац…“

Овако је свети владика Николај започео своју причу о Светоме Сави. Прича која почиње као и свака бајка, а заправо је најважнија прича испричана у историји српског народа.

Свети Сава – духовни отац нашег народа, принц цркве и учитељ над учитељима живио је прије више од осам вијекова, а данас се у свакој српској школи слави његово име, његово дјело и причају приче о његовом животу.

Данас свака школа слави крсну славу, а на слави дочекује најдражег госта, најмилије српско дијете, учитеља и просветитеља – Светога Саву. Како?

Рецитујући пјесмице, предствљајући његов живот игроказима, величајући оно што је за нас направио и напосљетку живећи животом православља, идући путевима светосавља, Свети Сава је у нама, увијек онда када смо ми племенити, умни, вриједни и душевности усмјерени.

И наша школа је данас прославила славу – Савиндан. Достојанствено смо обиљежили овај радосни празник свих школа и свих школараца.

Наши ученици и наставници су са радошћу и узбуђењем припремили и реализовали светосавску приредбу након које је у спомен – храму Христовог васкресења обављен и свечани чин ломљења славског колача.

Са надом да ћемо Његов пут, пут Светога Саве, пут православља и светосавља, увијек моћи препознати и да ћемо увијек њиме ићи, прославили смо крсну славу под слоганом:

„Свети Сава – путује без пута и пут се за њим рађа“

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *