РАСПОРЕД ИНСТРУКТИВНЕ НАСТАВЕ ПО РАЗРЕДИМА И ПРЕДМЕТИМА

Министарство просвјете и културе Републике Српске и Републички педагошки завод, у сарадњи са Радио-телевизијом Републике Српске организоваће од сутра, наставу на даљину путем телевизијског преноса за ученике од првог до деветог разреда основних школа у Републици Српској.

– Основни циљ организовања овог вида наставе за ученике основне школе, поред бриге за здравље и безбједност ученика, јесте намјера да предузмемо све што је у нашим могућностима да осигурамо ученицима одређени континуитет у учењу и раду и на тај начин им помогнемо да лакше преброде прекид наставе, те да буду што спремнији за њен наставак када дође вријеме за то – саопштено је из Министарства просвјете.

За ученике прве и друге тријаде (од првог до петог разреда) настава на даљину биће емитована у трајању од три часа са почетком у 9.10 часова сваким радним даном, према претходно утврђеном распореду по предметима и разредима.

Предметна настава од шестог до деветог разреда биће емитована у термину од 12.30 часова, према претходно утврђеном распореду за сваки предмет. Овим видом наставе неће бити обухваћни наставни предмети: физичко васпитање, ликовна култура, музичка култура и демократија и људска права.

Из Министарства напомињу да ће овај вид наставе подразумијевати давање основних смјерница и инструкција за савладавање градива према важећим наставним плановима и програмима за сваки појединачни предмет, те задатке за самостално рјешавање и примјере корисне за процес учења.

Важно је напоменути да ће сви снимљени наставни садржаји бити стално доступни на званичној веб-страници РТРС, што значи и доступни ученицима који пропусте њихово емитовање у редовним терминима од 9.10 часова, односно од 12.30 часова.

У току је припрема других видова комуникације и интеракције ученика са наставницима разредне и предметне наставе, а с циљем помоћи ученицима и што лакшег и дјелотворнијег превазилажења ситуације у којој није могуће оранизовати редован васпитно-образовни процес.

О овим и другим важним појединостима који ће пратити овај вид наставе, све школе као и цјелоукупна јавност биће благовремено информисани, како путем Јавног радио-телевизијског система тако и путем других електронских медија.

Kада је ријеч о надокнади наставе у средњим школама у Републици Српкој, она ће бити организована у складу са могућностима и околностима које диктира актуелна ситуација у вези са појавом и ширењем корона вируса у Републици Српској.

– Свакако ћемо настојати да надокнаду успоставимо на најбољи могући начин, водећи рачуна о квалитету наставе, важности континуитета у стицању знања и вјештина путем редовног васпитно-образовног процеса и исхога учења – саопштено је из Министарства просвјете и културе.

Извор: https://www.rtrs.tv/

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *