ОБИЉЕЖИЛИ СМО МЕЂУНАРОДНИ ДАН МАТЕМАТИКЕ И ДАН БРОЈА ПИ (π)

Наша школа већ четврту годину за редом 14. марта обиљежава Међународни дан математике, као и дан броја Пи (π).

Наставница математике, Младенка Марић је тим поводом организовала тематски дан посвећен математици, али и броју Пи (π). У првом дијелу дана ученици наше школе су учествовали на радионици која је била посвећена различитим математичким питалицама, мозгалицама, загонеткама и ребусима док су најмлађи ученици радили математичке бојанке (чаролија броја и боја).

У току радионице одржано је и традиционално такмичење у слагању Рубикове коцке, а ове године побједник је Матеј Тодорић, ученик седмог разреда. Један дио ове активности је био посвећен друштвеним играма базираним на математичким вјештинама. Наши ученици су показали велику заинтересованост и у значајном броју су присуствовали радионици посвећеној математици.  

У наставку дана реализован је заједнички час учитељице Здравке Гавранић и наставнице Младенке Марић посвећен једном од најпосебнијих бројева у математици, а то је број Пи (π). Са циљем да се у ученицима подстакне радозналост и интересовање за математику, али и за овај број, наставница Младенка је на занимљив, забаван и за њих прикладан начин показала зашто је број Пи (π) тако посебан. Пи (π) је математичка константа, данас се широко користи у математици и физици. Њена приближна вредност је 3,14, а дефинише се и као однос обима и пречника круга. Наши ученици су се кроз неколико активности бавили кругом и кружницом, а осим тога су и плесали валцер „у круг“ и слушали и пјевали пјесме посвећене броју Пи и кругу.

Овом приликом се захваљујемо наставници Младенки јер је кроз ове различите активности своју љубав према овој науци засигурно бар на тренутак пренијела и на наше ученике и учинила математику свима забавном и интересантном.

Такође се захваљујемо свим учесницима математичке радионице, такмичења у слагању Рубикове коцке, учитељици Здравки и њеним бистрим петацима као и свима који су учествовали у обиљежавању Међународног дана математике у нашој школи.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *