ОБИЉЕЖЕН ДАН СРПСКО-РУСКОГ ПРИЈАТЕЉСТВА!

Пријатељство двају народа (Срба и Руса), настало је много година иза нас. Оно је повезано поријеклом, културом, вјером и сталном бором за слободу и самосталност. Данас и много више јер су везе сваког дана све јаче и наши народи све ближи. Како кажу статистике, нас и Руса око 160 милиона или како се у народу каже „Нас и Руса 300 милиона, а без Руса пола камиона“. Истина је, нас је много мање, али смо раме уз раме у свим сферама дружења, пословања, политичког дјеловања, спортског надметања, веселог духа и пјесме на уснама. 

Данас је у нашој школи уз веселу грају наших ученика и шаренолик програм обиљежен Дан руско-српског пријатељства.

Наша школа је једна од ријетких школа на нашој регији, а и у Републици Српској која као други страни језик изучава баш руски језик. Наши ученици су под стручним вођством наставнице руског језика Тамаре Милутиновић припремили мноштво тачака које су представиле руску културу и руски језик као и везу између наша два народа на најљепши могући начин. У припрему програма наставница Тамара је укључила све ученике предметне наставе централне школе па су тако шестаци причали о традиционалном руском празнику Масленица, седмаци су пјевали и свирали Катјушу (Катюша), осмаци су рецитовали Сергеја Јесењина, а деветаци су глумили, пјевали и урадили неколико презентација о руском језику и руској традицији и култури.

Како би ова свечаност била потпуно у духу руске традиције, ученици – домаћини су дочекали све госте хљебом и сољу, а наше вриједне ученице осмог разреда су за све нас испекле преко 200 палачинки којима смо се на крају свечаности сви скупа почастили.

Од срца се захваљујемо свим нашим ученицима и наставници Тамари. Сви гости су засигурно уживали у њиховом програму и научили нешто ново о братском руском народу. Вјерујемо да смо још више одшкринули врата узајамног поштовања, слоге, братства и повјерења наших народа. 

Нека су нам на увијек на уму ријечи Његове Светости Архиепископа пећког, митрополита београдско-карловачког и патријарха српског Иринеја:

„У овим тешким временима вежимо наш мали српски чамац за велики руски брод!“

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *