ОБИЉЕЖАВАЊЕ МАСЛЕНИЦЕ У ЧАСТ РУСКО – СРПСКОГ ПРИЈАТЕЉСТВА

Ове године обиљежавање Дана руско – српског пријатељства је уприличено на један потпуно нови начин. Наша наставница руског језика Тамара Милутиновић је реализовала обиљежавање традиционалног руског празника Масленица у нашој школи.

Масленица или како је другачије зову Руске покладе обиљежава се сваке године у седмици прије почетка Васкршњег поста и сматра се прославом скорог краја зиме и најавом доласка прољећа. Овај празник симболишу палачинци који се пеку у огромним количинама, а представљају сунце.

Праве се и страшила такозване „ Госпође Масленице“ која се касније запале, а вјерује се да ће на тај начин отјерати зиму.

Масленица представља последњу прилику, да се конзумирају млијечни производи (до Васкрса) и да се учествује у друштвеним догађањима и забавама, које неће бити прикладне за време поста, када се више води молитвени, тријезни и духовни живот.

Наши ученици су баш на овај начин, пјесмом, плесом, играма, причама и уз огромне количине палачинки, кифлица, пецива, руског чај и других сластица обиљежили овај занимљив и њима изузетно забаван празник.

Посебност данашње прославе је учествовање свих ученика који уче руски језик на приредби. Тиме је наставница Тамара учинила да се и онај најстидљивији ученик осјећа посебно, а свакако су откривени и многи нови таленти наших ученика. Како би читава активност била занимљивија убацили смо и мало такмичарског духа. Шестаци су се такмичили ко ће направити љепшу Госпођу Масленицу, седмаци су се борили за најљепшу трпезу са палачинкама, осмаци су се надметали у пјесми и плесу, а деветаци су имали презентације о највећим и најпознатијим руским градовима Москви и Санкт Петербургу. Само пар дана касније и ученици наше школе у Брестову су на сличан начин и у сличном расположењу обиљежили Масленицу.

На крају активности пребројани су гласови и дипломама награђена најбоља одјељења. Изузетно смо поносни на ову приредбу, а сви учесници су побједници. Поносни смо и на чињеницу да сваки ученик игра важну улогу  како у свакодневном животу школе, па тако и на оваквим приредбама. Тиме заиста радимо на томе да створимо школу једнаких могућности за све наше ученике у свим нашим школама.

Овим путем похваљујемо наставницу Тамару за реализацију овако великог пројекта као и све ученике и њихове родитеље који су подржали данашњу приредбу.

Хвала свим мамама и бакама које су помогле да се направе планине палачинки. 🙂

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *