ОБИЉЕЖАВАЊЕ ДАНА МАТЕРЊЕГ ЈЕЗИКА

У ЈУ Основна школа „Десанка Максимовић“ Станари пригодним часом је обиљежен 21. фебруар – Међународни дан матерњег језика. Координатор ове активности је наставник српског језика Славко Ђурић, а сам час су припремили и организовали ученици VI2, VII2 и IX2 са наставницима српског језика. Часу су присуствовали ученици шестих разреда и неколико наставника.

На почетку часа присутним се обратила Славојка Продановић, магистар српског језика и књижевности, и указала на значај обиљежавања Међународног дана матерњег језика. Најавила је редослијед активности на часу и ученике који су припремили одговарајуће садржаје које ће представити на овом часу.

Презентацијом о настанку и историјском развоју српског језика и писма прво су се представиле ученице IX2 Маријана Панић и Анастасија Рауковић. Сви присутни су пажљиво пратили излагања ученика.

Мартина Петковић и Марина Марковић, такође ученице IX2, су припремиле пано са архаичним ријечима које су се некада употребљавале у српском језику, а данас су заборављене или се чују веома ријетко. Интеракцијом са ученицима је откривано значење датих ријечи. Поента презентације је да се укаже на чињеницу да је језик промјенљива категорија и да у њему настају нове ријечи и изрази и замјењују или потпуно потискују неке друге, а то је условљено развојем друштва и начином живота у одређеном времену, као и другим околностима.

Посебну пажњу и активност свих присутних је изазвало представљање паноа који су припремиле Даниела Гојић, Марија Јеринић, Анђела Грујић и Маја Бјеличић, ученице IX2, које су цртежима покушале представити поједине народне умотворине. И ученици и наставници су активно учествовали у откривању значења појединих цртежа на паноу.

Ученице  VII2 Сања Зрнић, Сњежана Ерић, Драгана Ерић и Елена Суботић су припремиле и образложиле пано који су направиле подстакнуте садржајем приповијетке Светозара Ћоровића Богојављенска ноћ. Током презентације поменуте су значајне појединости из живота и рада аутора приповијетке, а затим су представиле садржај приповијетке и главни лик – дјечака који чека отварање небеса уочи Богојављења како би од Бога измолио оздрављење за своју мајку. Истакнут је и значај Богојављења код Срба и народно вјеровање везано за овај велики православни празник.

Теодора Дамјановић, Ивана Попадић, Валентина Лазић и Ана Поповић, ученице VI2, су припремиле два паноа и представиле присутним њихов садржај. Садржај једног паноа представља постојаност и трајање српског језика кроз вијекове, а други пано указује на употребу ријечи из других језика у српском језику у свакодневној комуникацији. Порука је да треба чувати наш матерњи језик од утицаја других језика и кад год је то могуће, умјесто туђих употребљавати наше ријечи.

Час је протекао у пријатној и забавној атмосфери на задовољство свих присустних.  

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *