ИМЕ СВЕТОГА САВЕ СЕ СЛАВИ И У ТИШИНИ!

Школску славу – Светога Саву ове године смо по први пут обиљежили без уобичајених активности, без свечане школске академије коју спремају наши ученици под будним оком својих наставника на часовима слободних активности. Нажалост, пандемија корона вируса је негативно утицала и на овај сегмент школског живота наших ученика те смо сви остали ускраћени за њихова разноврсна постигнућа са часова секција.

Упркос томе, ова ситуација и овакве околности нас нису спријечили да Савиндан обиљежимо достојанствено, у духу наше традиције и обичаја, а његово просветитељско дјело приближимо свим нашим ученицима.

Како смо полугодиште у централној школи започели онлајн наставом због радова на објекту централне школе, ученици предметне наставе су на часовима одјељењске заједнице и српског језика, који су реализовани путем платформе Microsoft Teams, разговарали о важности Светога Саве за наше школе и његовом утицају на сваког ученика и учитеља.

У свим нашим одјељењима која су наставу у другом полугодишту започела у учионицама реализоване су разноразне активности којима се слави име Светог Саве.

Ученици првог разреда су по први пут покушали нацртати нашег светитеља и просветитеља. Други разреди су рецитовали пјесмице, а старији ученици су увелико способни сами да праве плакате, пјевају, рецитују и  славе наше обичаје обучени у народне ношње нашега краја.

На празник Светог Саве у Спомен-храму Васкрсења Христовог у Станарима свету Литургију служо је  отац Раде Танацковић. Након свете Литургије отац Раде је обавио освећење славског жита (кољива)  и са директором наше школе Александаром Ристићем и предсједником Синдикалне организације ОШ „Десанка Максимовић“ Станари Синишом Калајџићем преломилио крсни хљеб.

Иако у тишини, без приредбе и гостију, и ове године смо показали да име Светога Саве у нашим срцима гласно одзвања, да наше генерације стасавају уз истинске вриједности и да нашу крсну славу славимо без обзира на околности и искушења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *