ГРЧКИ КУТАК У НАШОЈ ШКОЛИ – СВЕЧАНО ОТВАРАЊЕ У ПРИСУСТВУ АМБАСАДОРА ГРЧКЕ

У уторак, 26. септембра 2023. године поводом отварања Грчког кутка нашу школу је посјетио Његова екселенција, амбасадор Грчке у БиХ, господин Димитрис Папандреу. Наш Грчки кутак ће бити посвећен оснаживању грчко-српског пријатељства и јачању односа између два народа као и стварању могућности да наши ученици уче о грчкој култури, традицији, фолклору и грчком језику.

Тачно у 16.00 часова започео је свечани програм отварања Грчког кутка који носи име «Јанис Јанулис».

Грчки сељак, Јанис Јанулис који је живио на острву Крф је за вријеме Првог свјетског рата дочекао српску војску као своју браћу дозволивши изградњу војног кампа на својој земљи. Проводећи дане са нашим војницима, саживио се са њима дијелећи све што је имао. Био је уз војнике док су умирали и кад су их сахрањивали, док су се опорављали, плакали и радовали. Како су провели много времена заједно, између Јаниса и српских војника се развила посебна повезаност која је трајала током цијелог његовог живота. Због свега наведеног одлучили смо да наш Грчки кутак носи баш његово име и програм отварања смо посветили успомени на Јаниса Јанулиса, али и сјећању на доброчинство Грчке и њеног народа током Одбрамбено-отаџбинског рата када су многа станарска дјеца добила прилику посјетити ову прелијепу земљу.

Свечаном отварању кутка присуствовали су начелник општине Станари, Радојица Ћелић, предсједник Скупштине општине Станари, Денис Стевановић, свештеници Парохије станарске, Ненад Савић и Бранислав Пејчић, представници Економске школе из Добоја која у свом саставу такође има Грчки кутак и многобројни наставници, ученици и њихови родитељи.

Адаптацију простора и набавку намјешетаја за Грчки кутак финасирала је општина Станари, на чему смо им изузетно захвални. Отварање Грчког кутка «Јанис Јанулис» ће поред изучавања језика, културе и традиције омогућити да захвалност према грчком народу преносимо и будућим генерацијама и чувамо успомену на Јаниса Јанулиса и његово доброчинство.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *