ДР БИЉАНА ПАШАЛИЋ ОДРЖАЛА ПРЕДАВАЊЕ О БОЛЕСТИМА ЗАВИСНОСТИ

Традицију одличне сарадње са ЈЗУ Дом здравља Станари почетком мјесеца децембра наставили смо још једном заједничком активношћу. Повод за ову активност је обиљежавање мјесеца борбе против болести зависности.

Мјесец новембар је према Међународном календару здравља Свјетске здравствене организације посвећен борби против ових болести, са циљем подизања свијести становништва о штетним ефектима дрога, алкохола и дувана и за укључивање свх нас у активности на сузбијању њиховог коришћења.

У четвртак, 7. децембра и у петак, 8. децембра 2023. године ученици од шестог до деветог разреда наше школе имали су прилику послушати предавање др Биљане Пашалић, управо на ову тему. Предавање је огранизовано у четвртак за ученике шестог и осмог разреда централне школе и ученике од шестог до деветог разреда подручне школе у Брестову, а у петак су предавање пратили ученици седмог и деветог разреда школе у Станарима.

Др Пашалић је на ученицима близак начин прво објаснила узроке болести зависности, потом им је показала веома упечатљиве фотографије корисника различитих наркотика, а затим је говорила о посљедицама употребе алкохола, дрога, дуванских производа са посебним освртом на тренутно популарне електронске цигарете као и на конзумацију енергетских напитака. Ученици су кроз дискусију са др Пашалић пренијели искуства из своје ближе околине, као нажалост и нека своја прва лична искуства о конзумацији дуванских производа, електронских цигарета или енергетских напитака.

Веома је корисно да се кроз оваква предавања ученицима представе штетни аспекти кориштења неких од изазивача зависности. Разговор са др Пашалић је нашим ученицима кроз један нови поглед, здравствени и научни, показао колико ризикују своје здравље уколико се одлуче употријебити алкохол, дуван или нешто друго.

Користимо прилику да се захвалимо др Биљани Пашалић и ЈЗУ Дом здравља Станари на одличној сарадњи и изражавамо наду да ћемо у скорије вријеме организовати још једно овакво предавање на тему коју сматрамо веома важном, а то је појава гојазности код ученика, која је све учесталија.

Надамо се да су ученици са овог предавања запамтили колико је штетно дјеловање наркотика и да ће у свом периоду адолесценције изабрати радије да се баве спортом или науком умјесто да свој „статус“ у друштву граде употребом алкохола, дрога или дувана.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *