СВЕЧАНО ОБИЉЕЖЕН ДАН РУСКО-СРПСКОГ ПРИЈАТЕЉСТВА

Данас, 23. фебруара 2024. године, у просторијама школског амфитеатра, свечено је обиљежен Дан руско-српског пријатељства. Тим поводом, ученици централне школе, под вођством наставнице руског језика, Слађане Маринковић, припремили су пригодан програм. Ученице деветог разреда представиле су нам се стиховима пјесама „Подмосковные вечера” и „Песня o России и Сербии“, а ученици седмог разреда игроказом „Урок сказки ТЕРЕМОК“.

Руси и Срби – народи који су географски удаљени, али тако блиски. Тијесна веза религије и народног јединства, општег словенског поријекла, спојила је заувијек ова два словенска народа. Да је веза између Срба и Руса постојала и раније свједоче подаци да су уз подршку Руса отворане прве школе, одвијао се просвјетни рад, повећавао се ниво писмености. Када год говоримо о узајамном пријатељству двају народа, Руса и Срба, нека нам на памети буду ријечи Његове Светости Архиепископа пећког, митрополита београдско-карловачког и патријарха српског Иринеја: „У овим тешким временима вежимо наш мали српски чамац за велики руски брод“.

Заваљујемо се наставници Слађани Маринковић и свим нашим ученицима који су се потрудили да на прикладан начин обиљеже овај посебан дан. Сигурни смо да су сви уживали у програму и радујемо се наредној прослави Дана руско-српског пријатељства.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *