МЕЂУНАРОДНИ ДАН СПОРТА У ПО ЦВРТКОВЦИ И БРЕСТОВО ДОЊЕ

ОБИЉЕЖАВАЊЕ МЕЂУНАРОДНОГ ДАНА СПОРТА

 

У петак, 12. априла 2019. године представници ЈУ Спортско-туристичка организације општине Станари одржали су у подручним школама у Брестову и Цвртковцима предавање на тему „СПОРТ – битан фактор у развоју дјеце и омладине“. Предавање је одржано како би се обиљежио 6. април, Међународни дан спорта.

Овим предавањима присуствовали су ученици од првог до петог разреда, који су имали прилику да чују колико је спорт битна карика у ланцу физичког и менталног сазријевања сваког појединца, колико је важно да се дјеца баве спортом и да уживају у спорту којим се баве, те да имају позитиван примјер у спорту који могу слиједити. Правилан психофизички раст и развој предуслов су доброг здравља дјетета. У свему томе изразито је важна улога родитеља, школе, али и спортских тренера који својим приступом и понашањем стварају спортску климу која потиче дјецу на развијање позитивних вриједности. Многа истраживања показују да је бављење спортом веома корисно и да подстиче одговорно социјално понашање, бољи школски успјех, усвајање позитивних моралних вриједности и навика здравог живљења. Кроз побједе и поразе у спорту дјеца се уче да живот доноси успоне и падове, али да се додатним сопственим залагањем може остварити утицај на коначан успјех на било ком животном пољу. Битно је напоменути да здрава навика бављењем спортом остаје за цијели живот, што је важно из више разлога, јер навика бављења физичком активношћу помаже у спречавању настанка прекомјерне тјелесне тежине, проблема са кичмом, високим притиском и многим другим болестима које посебно погађају неактивне особе. Физички напор позитивно утиче на дјечију концентрацију, а редовно тренирање на њихову дисциплину и способност правилног располагања временом. Кроз спорт дјеца развијају самосталност, лакше склапају пријатељства, уче се тимском раду, лидерству, самодисциплини, одговорности, толеранцији, итд.

Наша школа се захваљује ЈУ Спортско-туристичкој организацији општине Станари на издвојеном времену како би се обрадила једна овако важна тема за одрастање сваког дјетета, а надамо се да ћемо када буду љепше временске прилике уприличити и спортске активности као што су утакмице у фудбалу, одбојци или кошарци.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *