СВЈЕТСКИ ДАН ХРАНЕ ОБИЉЕЖЕН У НАШОЈ ШКОЛИ

Сваке године, 16. октобра, на дан кад је 1945. године у склопу Уједињених народа (УН) основана Организација за прехрану и пољопривреду обиљежава се Свјетски дан хране. Овај се дан обиљежава у више од 150 земаља свијета.

Данас је и у нашој школи уприличено неколико активности на којима је главна тема била храна, а највише се причало о томе шта то подразумијева здрава исхрана.

Секција Домаћинство у ПО Јелањска традиционално прославља овај важан датум. Сваке године један дан посвете разговору о храни, учењу, кухању и другим сличним активностима. Ове године ученици са секције Домаћинство на челу са својом учитељицом Бојаном Тадић, а уз помоћ учитељице Сњежане Цвијановић, су са великом радошћу организовали радионицу под називом Бакина кухиња.

Циљ ове радионице је био истражити шта се то јело у вријеме дјетињства наших бака, прикупити и записати старе рецепте и на дан када се обиљежава Свјетски дан хране, скухати традиционална српска јела овог подручја. Тако су се на менију данас нашли уштипци, попара, бухтле итд.

На другом крају општине Станари, у још једној подручној школи, школи у Церовици, ученици су такође провели занимљив дан пун нових сазнања, веселог дружења, а на крају и успјешног учења.

Учитељице из ПО Церовица Миланка Кесер, Јелена Перић и Љиљана Грујић су организовале двосатну радионицу са родитељима. Радионица је осмишљена као групни рад ученика, родитеља и учитеља који ће за тему имати важне карактеристике хране. Једна група је обрађивала житарице, друга група, млијеко, млијечне производе и јаја, а трећа група воће и поврће итд.

Наши ученици су на радионици спремали јаја, правили крофнице, „сирили“ сир, израђивали пано са приказом пирамиде здраве исхране и друго.

Централни сто у учионици красило је богатство многих производа домаће радиности. Родитељи су показали изузетну заинтересованст за ову радионицу и одазвали се у великом броју.

На крају дана може се закључити да је обиљежавање Свјетског дана хране у обје наше подручне школе свима послало поруку важности здраве исхране, конзумирања домаћих производа и очувања традиције и обичаја нашег краја.

Учење о традицији и обичајима нашег краја на овакав начин ће засигурно имати много боље ефекте него уобичајено учење уз уџбенике.

Овим путем се захваљујемо родитељима ученика наше школе на несебичној подршци, а вриједне ученике и учитеље похваљујмо.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *