СВЕТ САВА – СВЕТИОНИК СРПСКЕ ЗЕМЉЕ

У суботу, 27. јануара 2018. године наша школа је као и многе друге школе обиљежила Савиндан –  школску славу.

Ове године, на дан када је умро први српски учитељ и просветитељ давне 1236. године, а који се широм српских земаља обиљежава као школска слава, наши ученици и наставници су припремили свечану академију под називом „Свети Сава – светионик српске земље“.

Академија је започела у 12. 00 часова извођењем светосавске химне, а наставила је у духу светосавља повезујући утицај светог Саве и саме цркве на развој нашег краја од оснивања прве школе на овом подручју па све до данас.

У свечаном тону, а у присуству многобројних званица из јавног и културног живота општине Станари , а и шире,  смјењивале су се рецитације, пјесме као и драмски приказ  Савиног живота.

Свечаност обиљежавања најсветијег празника у српском школству настављена је у спомен – храму Васкрсења Христовог молитвом и обредом ломљења славског колача, а саму молитву уљепшали су најмлађи ученици наше школе, чланови малог хора који су својом пјесмом допринијели свечаности прославе Савиндана. Након молитве нашим ученицима су уручени светосавски пакетићи које је припремио протојереј – ставрофор Станислав Рађен, парох станарски.

Наставак свечаности увеличали су чланови СКПД „Лазарица“ који су у сали Центра за културу општине Станари извели неколико тачака за присутне госте.

Академија „Свети Сава – светионик српске земље“  је послужила да прикаже да и данас као много година раније имамо исту звијезду водиљу, која нас води путем Св. Саве који свијетли као свјетионик чистољубља, вриједности и поштења широм српске земље, а и даље.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *