Свечана академија у Станарима поводом Дана Републике

Наша школа је ове године имала изузетну част да буде дио организације обиљежавања ДАНА РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ. Наши ученици, уз наставнике су предано радили на томе да нашу школу представе у најбољем свјетлу и са поносом можемо да изјавимо да су у томе и успјели. У сарадњи са основном школом „Свети Сава“ из Добоја и „Ђура Јакшић“ из Подновља припремили су пригодан културно- умјетнички програм.dan-republike3
Наша школа се представила разноврсним програмом који укључује извођење руске пјесме „Подмосковные вечера“, драмски игроказ који је написала наша наставница српског језика, Славојка Продановић, рецитацију пјесме „Моја отаџбина“, етно групу „Крин“ која се представила одличном изведбом пјесама са Косова и најмлађе, али и најслађе чланове СКПД „Лазарица“ из Станара. Ученици Мишо Бјеличић и Невена Секулић су на завидном нивоу професионалности одрадили улоге водитеља ове манифестације.
О читавој манифестацији извјештавали су и новинари РТРС и они су написали следеће:
У Станарима је данас, поводом обиљежавања 9. јануара – Дана Републике Српске, одржана свечана академија „Републици Српској за рођендан“, коју сваке године традиционално организује Педагошки завод Републике Српске.
За Педагошки завод обиљежавање Дана Републике Српске једна је од најважнијих активности у години, а велики број квалитетних ученичких радова указује и да основне и средње школе посвећују велику пажњу овом дану.
Директор Педагошког завода Предраг Дамјановић нагласио је да се организовањем академије шаље порука да је Дан Републике Српске 9. јануар без обзира на све притиске и одлуке оних који хоће да спријече прославу.
Он је истакао да посебну улогу у афирмацији Српске имају они који раде у просвјети и култури.
„То нам неће бити тешко ако досљедно афирмишемо надлежности Српске у области образовања, у школама примијенимо наставне планове и програме који су одабрани од ресорног министарства, користимо уџбенике који су издати у Српској, чувамо српски језик и ћирилицу“, рекао је Дамјановић.dan-republike2
Дамјановић је поручио да ће се Република Српска најбоље очувати ако свако на свом радном мјесту ради часно и поштено, у интересу Српске и афирмише је на сваком мјесту.
На данашњој академији уручене су награде и похвале за најбоље литерарне и ликовне радове ученика основних и средњих школа, који су пристигли на конкурс „Републици Српској за рођендан“. Награде су додијељене за по три најбоља литерарна и по три ликовна рада у конкуренцијама основних и средњих школа.
Викторија Кезија, ученица осмог разреда Основне школе /ОШ/ „Бранко Радичевић“ из Братунца, освојила је прву награду за најбољи литерарни рад, а Тања Грубач, ученица седмог разреда ОШ „Петар Кочић“ из Имљана, општина Кнежево, за најбољи ликовни рад.
У оквиру истоименог конкурса за средње школе, Срђан Ковачевић, ученик трећег разреда Медицинске школе „Бањалука“ освојио је прву награду за најбољи литерарни рад, а Тамара Живковић, ученица трећег разреда Гимназије „Прњавор“ за најбољи ликовни рад.
За најбољу мапу награђена је Основна школа „Десанка Максимовић“ из Драгочаја код Бањалуке.
На конкурс литерарних радова, који је отворен 5. децембра, из 53 основне школе пријавило се 195, а из 10 средњих 22 ученика, а на конкурс ликовних радова пријавиле су се 123 основне и средње школе са 2.515 радова.
Свечану академију припремили су ученици основних школа „Десанка Максимовић“ из Станара, „Свети Сава“ из Добоја и „Ђура Јакшић“ Подновља.
Академији је присуствовао министар просвјете и културе Републике Српске Дане Малешевић, министар за економске односе и регионалну сарадњу Златан Клокић, изасланик предсједника Српске, представници ОЕБС-а, представници актива директора основних и средњих школа и друге личности из политике и економије.
Директор Педагошког завода је прије свечане академије отворио изложбу ученичких ликовних радова.
Академија поводом Дана Републике Српске одржана је у сали Скупштине општине Станари.

Преузето са: sajta RTRS-a

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *