ПОД СЛОГАНОМ „ПУТЕВИМА СВЕТОГА САВЕ“ СВЕЧАНО ОБИЉЕЖЕНА ШКОЛСКА СЛАВА – СВЕТИ САВА

Данас је у препуној сали Центра за културу уприличена свечана академија поводом Савиндана – крсне славе свих васпитно-образовних установа Републике Српске.

Ове године свечана академија је организована под слоганом „Путевима Светога Саве“ како бисмо нагласили важност доношења правих одлука и бирања оних животних путева који ће од нас учинити људе достојне нашег првог учитеља и просветитеља, светога оца Саве.

Свети Сава није само историјска личност и човјек наше прошлости, већ неко чије су поуке данас важније него икад. Порука данашње академије је да се окупимо око његових промисли и кренемо његовим путевима, путевима Светосавља, јер ће тај пут сачувати нашу отаџбину, цркву и просвјету, али и сваку истинску вриједност на којој почива човјек.

Свечана академија је започела у 12.00 часова химном Светоме Сави коју је извео школски хор под вођством наставника музичке културе Стефана Денде. Након извођења Химне, присутним родитељима, наставницима и свим гостима свечане академије обратио се директор школе, Александар Ристић са ријечима добродошлице, мислима о Светосављу и о важности обиљежавања Савиндана у свакој школи у Републици Српској.

У току свечаности, школски хор се представио са још двије нумере у којима су се посебно истакнуле наше ученице Милица Божић, шести разред и Теодора Дамјановић, девети разред. Програм је увеличала и интерпретација пјесме „Савин монолог“ коју је извео ученик деветог разреда, Никола Лазић. Чувари традиције, чланови СКПД „Лазарица“, а ученици наше фолклорне секције су се представили Традиционалним играма из Станара, а важне поуке из живота Светога Саве пренијели су ученици предметне наставе предвођени сјајним Алексом Вуковићем, учеником деветог разреда. Они су за све родитеље, наставнике и уважене госте извели игроказ „Путовања Светога Саве“ који је са њима припремила наставница српског језика, Жељена Ковачевић. Кроз читаву академију провеле су нас наше изванредне водитељке Невена Лазић, осми разред и Теодора Дамјановић, девети разред.

Након академије коју је припремио Тим за културну и јавну дјелатност школе (Жељена Ковачевић, наставник српског језика, Денис Гавранић, наставник разредне наставе, Стефан Денда, наставник музичке културе, Жана Продић, наставник разредне наставе, Тијана Јеринић, наставник разредне наставе, Зорица Глишић – Самац – помоћник директора и наставник енглеског језика) услиједио је свечани обред ломљења славског колача у Спомен – храму Христовог васкрсења у Станарима.

Надамо се да ћемо пут Светога Саве, пут Православља и Светосавља, увијек моћи препознати и да ћемо увијек њиме ићи и вјерујемо и прижељкујемо да догодине још свечаније и достојније дочекамо 27. јануар и прославимо име Светога Саве.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *