ОБИЉЕЖИЛИ СМО ДАН РУСКО-СРПСКОГ ПРИЈАТЕЉСТВА

У четвртак, 23. фебруара 2023. године обиљежили смо Дан руско-српског пријатељства. Како смо је једна од ријетких школа у регији, а и у Републици Српској која као други страни језик изучава баш руски,  обиљежавање дана посвећеног вишевјековном пријатељству ова два народа у нашој школи је постало већ традиција.

Наши ученици, под стручним вођством наставнице руског језика, Слађане Маринковић су припремили богат програм који је представио руску културу и језик као и везу између наша два народа.

У припреми програма учествовала су сва одјељења предметне наставе у централној школи и одјељење деветог разреда подручног школе у Брестову Доњем.

Ове године имали смо част да нам се обрати и Ана, Рускиња која је скоро годину дана провела у Бањалуци. Она нам се обратила на руском језику и испричала своја искуства о животу у нашој земљи.

На почетку програма ученици седмог разреда говорили су о руском језику и сличностима и разликама између наша два језика.

Руски народ је одувијек био препознатљив и поштовао је своје обичаје и културно насљеђе. Ученици осмог разреда су нам поближе објаснили традицију испијања руског чаја, поријекло обичаја и прилике у којима се ово пиће конзумирало у прошлости, али и сада.

У наставку програма, ученици шестог разреда који су претходно били креативни и од папира израдили познате руске матрјошке, говорили су нам о томе шта представљају ове луткице карактеристичног изгледа.

Крај програма обиљежавања Дана руско-српског пријатељства остављен је за ученике деветог разреда, деветаци из централне школе су нам говорили најпознатије стихове руских писаца, док су одличном изведбом  традиционалне пјесме Катјуше (Катюша) атмосферу програма уљепшали ученици деветог разреда из Брестова.

Послије програма, сви гости и наши учесници програма су се послужили чајем и традиционалним руским слаткишима

Захваљујемо се наставници Слађани Маринковић и свим нашим ученицима који су се потрудили да на прикладан начин обиљеже овај посебан дан. Сигурни смо да су сви гости уживали у програму и радујемо се наредној прослави Дана руско-српског пријатељства.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *