ОБЕЗБИЈЕЂЕНИ ЛАПТОПИ И ВАУЧЕРИ МОБИЛНОГ ИНТЕРНЕТА ЗА НАШЕ УЧЕНИКЕ

Прије само четири седмице наши ученици су редовно сједили у својим школским клупама не слутећи да ће већ сљедећег мјесеца наставу похађати у потпуно другачијим околностима. Изненадна појава и проглашење пандемије корона вируса нас је све затекла неспремне и било је потребно одређено вријеме да наставу на даљину, како зовемо овај облик школовања, организујемо на начин да наши ученици могу несметано да савладају градиво предвиђено наставним програмом.

Као и све друге школе и наша школа је тражила најбољи начин да својим ученицима пружи најбоље могуће услове похађања наставе у овим несрећним околностима. Одмах прве седмице сви наши наставници су ступили у контакт са ученицима и пружили им прву подршку на почетку реализације наставе на даљину. Потом смо извршили истраживање о доступности информационих средстава и интернета. Дошли смо до сазнања да 30% наших ученика нема стабилан интернет или не посједује одговарајућу информатичку опрему, а у неколико случајева да због непостојања ТВ пријемника или недовољно квалитетног сигнала јавног ТВ сервиса нису у могућности да прате наставу.

Уз помоћ локалне заједнице, а потом и компаније МТЕЛ свим ученицима који имају потребе за набавком мобилног интенрнета биће обезбијеђени ваучери како би несметано могли да прате наставу и буду у контакту са учитељима и наставницима.

Као школа која његује тежњу ка стварању једнаких услова за образовање свих наших ученика у свим нашим школама, наше одјељењске старјешине у предметној настави извршили су испитивање у својим одјељењима којим ученицима је потребно уступити на употребу школске лаптопе из пројекта „Доситеј“.

На тај начин смо дошли до податка да би уступање школских лаптопа добро дошло за наших 27 ученика. Ове седмице сви лаптопи су у процесу припреме (инсталирања потребних апликација), а од понедјељка, 13. априла родитељи ученика могу доћи и преузети лаптопе.

У протеклом периоду смо снимили неколико видео упутстава (намијењених ученицима и наставницима) за употребу савремених апликација за учење на даљину. Већ сада се можемо похвалити да већина ученика користи погодности пакета Office 365 првенствено путем апликације Microsoft Teams гдје наставу прате у такозваним еРазредима.

Ова акција донирања ваучера за мобилни интернет од стране Општине Станари и компаније МТЕЛ као и уступање школских лаптопа и снимање видео упустава за ученике и наставнике засигурно ће олакшати школовање наших ученика у овим изазовним временима и истовремено унаприједити квалитет наставе на даљину.

Наша школа са свим наставицима, стручним сарадницима и управом стоји на располагању ученицима и родитељима, како бисмо сви скупа што лакше прихватили новонасталу ситуацију и у здрављу дочекали да се вратимо у учионице из којих ће се поново чути радосна граја наших ђака.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *