МИСТЕРИЈА БРОЈА π (пи)– МЕЂУНАРОДНИ ДАН МАТЕМАТИКЕ ОБИЉЕЖЕН У НАШОЈ ШКОЛИ

                Ове године смо први пут обиљежили Међународни дан математике. Математика се у свијету слави сваке године, 14. марта.

Зашто је баш овај датум изабран за обиљежавање дана математике? О томе је данас наша наставница математике, Младенка Марић разговарала са нашим четвртацима. Са циљем да у њима подстакне радозналост и интересовање за ову науку, наставница Младенка је на занимљив, забаван и за њих прикладан начин показала зашто је број π тако посебан. За оне неупућене π је математичка константа која се данас широко примјењује у математици и физици.  Дан броја Пи (π)  се због приближне вриједности тог броја 3,14 обиљежава  14. марта и као Међународни дан математике.

Ученици четвртог разреда су заједно са наставницом и њеним помоћницима (деветацима, Радишом и Николином) кроз забавну радионицу дошли до сазнања зашто је овај мистериозни број тако јединствен у математици.

Поред ове активности, на редовним часовима математике се разговарало о Међународном дану математике, а најзабавнији дио дана посвећеног математици било је такмичење у слагању Рубикове коцке. Побједник овог такмичења је ученик деветог разреда Сретен Ђекић који је за нешто више од 50 секунди сложио Рубикову коцку. Интересантно је поменути да је Сретен чекајући свој ред на такмичењу неколико пута сложио различите врсте ове забавне „играчке“.

Овом приликом се захваљујемо наставници Младенки јер је кроз ове различите активности своју љубав према овој науци засигурно бар на тренутак пренијела и на наше ученике и учинила математику свима забавном и интересантном.

Такође се захваљујемо свим учесницима такмичења у слагању Рубикове коцке, учитељици Милени и њеним бистрим четвртацима као и свима који су учествовали у првом обиљежавању Међународног дана математике у нашој школи.

Надамо се да ћемо догодине овај дан дочекати у повољнијој ситуацији и да ћемо га још љепше обиљежити.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *