МАРИНА ЛАЗИЋ И ЈЕЛЕНА КОВАЧЕВИЋ ОСВОЈИЛЕ ДРУГО МЈЕСТО НА РЕГИОНАЛНОМ ТАКМИЧЕЊУ ИЗ ИСТОРИЈЕ

Такмичење из историје које је предвиђено Календаром такмичења ученика за школску 2020/2021. годину за ученике 8. и 9. разреда ове године носи посебну поруку. Тематко подручје такмичења је Култура сјећања и памћења, а конкретна тема је Дани сјећања. Циљ Такмичења јесте да се ученици проучавањем локалне историје и историје српског народа подстакну на самостални истраживачки рад у свом мјесту и да се ангажују у активностима које им могу користити током даљег школовања. Такође, циљ је повезати изучавање историје  и практичне вјештине из инфомационо-комуникационих технологија на продуктиван и користан начин.

Такмичење је подразумијевало да ученици на тему из историје мјеста у којем живе или се школују направе презентацију у оквиру задатог тематског подручја.

Наше ученице Марина Лазић (VIII1) и Јелена Ковачевић (IX2)  под менторством наше наставнице историје Дијане Видовић су за тему њихове презентације одабрале да говоре о Другом свјетком рату на подручју Станара, а тачан назив њиховог рада је ЖРТВЕ ФАШИСТИЧКОГ ТЕРОРА НА ТЕРИТОРИЈИ ОПШТИНЕ СТАНАРИ ТОКОМ ДРУГОГ СВЈЕТСКОГ РАТА.

Истраживачким радом који је подразумијевао обилазак споменика подигнутим на подручју општине Станари, разговор са преживјелима из времена Другог свјетског рата, проналазак релеватних података у стручној литератури која се бави задатом тематиком, наше ученице, Јелена и Марина и њихова наставница историје, Дијана, успјеле су освојити високо друго мјесто у конкуренцији од преко 30 основних школа са подручја регије Добој.

Честитамо Марини Лазић и Јелени Ковачевић као и њиховој наставници Дијани Видовић на постигнутом успјеху и похваљујемо њихов рад и труд да се важне теме попут ове никада не забораве и да успомена на жртве фашистичког терора на територији наше општине живи заувијек.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *