ИНКЛУЗИВНА ШКОЛА ЗА ИНКЛУЗИВНО ДРУШТВО

Годишње обиљежавање Међународног дана особа са посебним потребама 3. децембра промовише идеју да свако без обзира колико био различит, треба да буде укључен и прихваћен од стране друштвене заједнице и да јој на свој начин доприноси, али и да се осјећа задовољно и равноправно са осталим члановима друштва. 

Обиљежавањем овог датума се тежи ка подизању свијести о добробитима интегрисања особа са посебним потребама у све аспекте политичког, економског и културног живота.

Овај дан као и седмица инклузије су пригодно обиљежени и у нашој школи. На иницијативу логопеда школе Свјетлане Ђекановић, ученицима осмог разреда је одржано предавање и радионица на тему „Дјеца са посебним потребама у васпитно-образовном систему“. У току предавања ученици су учествовали у дискусији о овој проблематици наводећи добре примјере инклузије из свог окружења. Фокус предавања је био на подстицању прихватања различитости са циљем истицања способности, а не ограничења појединаца са одређеним посебним потребама. 

Логопед школе је објаснила ученицима да је јако важно да прво кроз понашање у школи подстакнемо позитивне примјере прихватања различитости стварајући тиме не само инклузивну школу него и инклузивно друштво.

 

.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *