ЕВРОПСКИ ДАН ЈЕЗИКА ОБИЉЕЖЕН УГЛЕДНИМ ЧАСОМ У ДЕВЕТОМ РАЗРЕДУ

Информисање јавности о значају учења језика, промовисање језичког и културолошког богатства Европе,  подржавање цјеложивотног учења језика, како у оквиру школа, тако и ван њих само су неки од циљева обиљежавања Европског дана језика.

Савјет Европе је 2001. године установио 26. септембар као  Европски дан језика. Од тада се тај датум обиљежава широм Европе.

Наша школа сваке године обиљежава Европски дан језика кроз активности које проводе стручни активи матерњег језика и страних језика.

Поред редовних активности, ове године смо о значају учења и очувања језика причали на угледном часу из српског језика. Оваквом активношћу објединили смо стручно усавршавање наставника и обиљежавање важних датума из области културно-јавне дјелатности школе.

Актив наставника српског језика организовао је угледни час у деветом разреду који је одржала наставница Славојка Продановић.

Колегиница Славојка је наставну јединицу „Најсавршеније средство комуникације“  организовала кроз повезивање градива седмог, осмог и деветог разреда са намјером да се ученици подсјете на поријекло језика, породице језика те на сам значај очувања неког језика.

Корелација српског језика са музичком културом, ликовном културом, страним језицима, географијом и историјом огледала се кроз пјесме на страним језицима (старословенски, црквенословенски, руски, грчки…), ликовним представљањем породице језика, те разноликости европске баштине, фолклорним извођењем у циљу представљања богатства језика и културне баштине нашег поднебља.

У самом закључку часа наведено је да је језик најсавршеније средство комуникације, а српски језик један од најсавршенијих јер сваки глас одговара једном слову.

Стручно усавршавање наставника је императив данашањег школства. Цјеложивотно учење и рад на сопственом пословном изражају представљају један од најважнијих сегмената рада сваког предавача и један је од изузетно значајних начина за подстицање и мотивисање ученика, а и наставника.

Управо због тога, овакви часови су неопходни да би се пробудила свијест о важности учења и напредовања, а свакако и да би се важне теме као што је Европски дан језика ученицима представиле на нов и интересантан начин.

Колегиница Продановић је данашњим часом у потпуности успјела у обје наведене намјере.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *