ОБИЉЕЖЕН СВЈЕТСКИ ДАН ПОРОДИЦЕ У ОРГАНИЗАЦИЈИ САВЈЕТА УЧЕНИКА

За породицу можемо рећи да  је универзална људска заједница коју чине родитељи и њихова дјеца или да је основна ћелија друштва. Брига о важности и очувању породице одавно је  прерасла оквире индивидуалног и постала важна на институционалном, државном и глобалном нивоу. Поред свих важних датума у години, сматрамо да је неопходно поменути и 15. мај, Свјетски дан породице и указати нашим ученицима на улогу и значај који породица има у креирању наше личности. Међународни дан породице се обиљежава сваке године 15. маја у цијелом свијету.

Генерална скупштина Уједињених нација је 20. септембра 1993. године донијела резолуцију којом се овај дан утврђује као Свјетски дан породице. Након те одлуке, 1994. година је проглашена годином породице.

Циљ обиљежавања Свјетског дана породице је:

  •  да се подигне свијест људи о важности породице, породичног живота и породице као основне друштвене заједнице;
  •  да се подстакне јавност на пружање подршке  породицама које су суочене са проблемима у економском, друштвеном и културном смислу;
  •  да се подстакне једнакост између мушкараца и жена у оквиру породице;
  •  да се спријечи појава насиља у породици.

Савјет ученика наше школе чијим радом координише педагог школе, Мајом Мојевић, је овај дан обиљежио са ученицима нижих разреда у ПО Тедин Хан. Ученица деветог разреда и предсјеник Савјета ученика наше школе, Марина Лазић је овај пут имала улогу наставника и упознала ученике са циљем обиљежавања Свјетског дана породице, његовању здравих породичних веза  као и правима дјетета која се односе на породични живот.

Поред тога, указали смо да је неким породицама потребна подршка друштва и заједнице. Симболику овог дана, представници Савјета ученика искористили су да упознају  ученике како неке породице воде тешке битке за живот своје дјеце и упутили апел да се позивом на број 1413 помогне у лијечењу дјечака Виктора Јовића из Добоја.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.